Πώς να... φτιάξετε καλό καπουτσίνο


Θα χρειαστείτε
  • Καφετιέρα (μηχανή) espresso
  • 1 ή 2 δόσεις αλεσμένου καφέ εσπρέσσο
  • 100 ml φρέσκο κρύο γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Κανέλα ή σοκολάτα σε σκόνη
  • 1 φλυτζάνι για καπουτσίνο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Το εξάρτημα αφρίσματος του γάλακτος που διαθέτει η καφετιέρα σας
Οδηγίες
Βήμα 1
Βάλτε το φλυτζάνι του τσαγιού στο ψυγείο να κρυώσει. Θα χρειαστεί αργότερα για να φτιάξετε το αφρόγαλα
Βήμα 2
Βάλτε στη μηχανή του εσπρέσσο όσο νερό χρειάζεται για να φτιάξετε μία ή δύο δόσεις espresso συν μισό φλυτζανάκι ακόμα που θα χρειαστεί για την παρασκευή αφρού
Βήμα 3
Προθερμάνετε την καφετιέρα. Πατήστε το κουμπί που ανάβει το βραστήρα της καφετιέρας σας και περιμένετε μέχρι να σβήσει το ενδεικτικό λαμπάκι του θερμοστάτη
Βήμα 4

Κλίκ για μεγέθυνση
Βάλτε μία ή δόσεις καφέ εσπρέσσο στο φίλτρο και τοποθετήστε το στο ειδικό εξάρτημα (θήκη του φίλτρου). Εφαρμόστε και περιστρέψτε το εξάρτημα στην κεφαλή φιλτραρίσματος της καφετιέρας σας
Βήμα 5

Κλίκ για μεγέθυνση
Τοποθετήστε το φλυτζάνι του καφέ στη θέση του κάτω από την κεφαλή φιλτραρίσματος και πατήστε το κουμπί που ενεργοποιεί την αντλία νερού. Μόλις σχηματιστεί το καϊμάκι και παρασκευαστεί η επιθυμητή ποσότητα καφέ, κλείστε την αντλία
Βήμα 6
Πατήστε το διακόπτη που παράγει τον ατμό στη μηχανή του εσπρέσσο και περιμένετε μέχρι να σβήσει το ενδεικτικό λαμπάκι του θερμοστάτη που δείχνει ότι ο ατμός είναι έτοιμος
Βήμα 7
Εφαρμόστε στο ακροφύσιο του ατμού το ειδικό εξάρτημα αφρίσματος που διαθέτει η καφετιέρα σας. Ανοίξτε το διακόπτη του ατμού και βεβαιωθείτε ότι ο ατμός βγαίνει από το ακροφύσιο. Κλείστε ξανά το διακόπτη
Βήμα 8
Ρίξτε στο κρύο φλυτζάνι το κρύο γάλα και τοποθετήστε το κάτω από το ακροφύσιο της καφετιέρας. Ο σωλήνας δεν πρέπει να ακουμπά στον πάτο του φλυτζανιού ώστε να περνάει ελεύθερα ο ατμός. Κρατήστε το φλυτζάνι από το χερούλι για να μην καείτε όταν αρχίσει να ζεσταίνεται από τον ατμό
Βήμα 9

Κλίκ για μεγέθυνση
Ανοίξτε τον ατμό για 10 με 20 δευτερόλεπτα. Κλείστε τον μόλις σχηματιστεί παχύς αφρός πάνω από το γάλα. Το γάλα δεν πρέπει να βράσει, αλλά να φτάσει μέχρι τους 70-80 βαθμούς C διαφορετικά ο αφρός δε θα γίνει καλός και θα αλλοιωθεί η γεύση του
Βήμα 10

Κλίκ για μεγέθυνση
Αδειάστε σιγά-σιγά κάνοντας κυκλικές κινήσεις ή με ένα κουτάλι τον αφρό στο φλυτζάνι με τον εσπρέσσο. Προσθέστε στη συνέχεια ζεστό γάλα που έχει μείνει στο κάτω μέρος του φλυτζανιού. Η αναλογία για τον τέλειο καπουτσίνο είναι 1/3 εσπρέσσο, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Εσείς βέβαια μπορείτε να την αλλάξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
Βήμα 11

Κλίκ για μεγέθυνση
Ο καπουτσίνος είναι έτοιμος! Αν θέλετε μπορείτε να προσθέστε λίγη κανέλα ή σοκολάτα σε σκόνη

Χρήσιμα
  • Ο αφρός του γάλακτος για να είναι πετυχημένος πρέπει να έχει τόσο μικρές φουσκάλες που να μη φαίνονται με το μάτι
  • Μπορείτε αν προτιμάτε να αντικαταστήσετε το αφρόγαλα με κρέμα σαντιγί
Προσέξτε
  • Κατά τη διάρκεια και μετά την παρασκευή του εσπρέσσο κάποια σημεία της καφετιέρας αποκτούν υψηλές θερμοκρασίες. Μην τα αγγίζετε μέχρι να κρυώσουν
  • Μόλις ανοίξετε το διακόπτη για να βγει ατμός από το ακροφύσιο ενδέχεται να βγει προηγουμένως ή ταυτόχρονα και καυτό νερό
  • Πριν χρησιμοποιήσετε την καφετιέρα σας διαβάστε το βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να... ξεμεθυσετε

Πως να... βαψω το σπιτι μου

πως να... ζυμωσω ψωμι